Slik lurer travle mødre seg til god kalendersamvittighet

De bytter ut kjøpegavekalender med "ting-å-gjøre-sammen". Nå må de ta seg sammen

advent-calendar-1780949_1920.jpg

Norske ungdommer stresser seg syke. De har mer av alt materielt - men det er også alt de har. 
Og vellykketheten, alle valgmulighetene og forbildene på hjemmebane fører til at ungdom - og særlig jenter - stresser seg syke. En doktorgradavhandling gjennomført av forsker Karin Schraml ved Universitetet i Stockholm viser at 30 prosent av alle 16 år gamle ungdommer er alvorlig stresset. 10 prosent av ungdommene lider av utbrenthet. Halvparten jentene som var med i undersøkelsen var alvorlig stresset, mens en av fem av guttene er det.

Julekalender-helvetet?

Det meste av de unge lærer seg lærer de hjemme. Av foreldre som er forbilder og læremestre. Jentenes rollemodeller, mødrene har tråkket opp stressløypa, der travelhet, vellykkethet i selvrealisering er viktige ingredienser. 
Dette handler ikke om likestilling eller kvinners selvfølgelige rett til å være yrkesaktive. Man kan godt være yrkesaktiv aleneforsørger og sammenforsørger uten å være stresset. Hvis du lærer deg - og barna dine - at du ikke rekker over alt. 
Nå er den nye kampsaken: Ikke kjøp gavekalender. Men lag små lapper med ting vi skal gjøre sammen for å kose oss. Vær så snill. Ta dere sammen, damer.

Se så flinke vi er

Når karrierekvinnene, bloggerne og/eller kvinnestemmene står i en stor sirkel og klapper hverandre på skulderen for at de er så flinke og miljøvennlige (heter visst bærekraftig), så får alle et skulderklapp hver. Mens de som følger en tradisjon med å kjøpe gaver står utenfor ringen, fordi de er dårlige mødre, bidrar til kjøpepress og høyt forbruk.

Hva gir du meg?
Damene som står for bærekraftige julekalendere er gjerne høyforbrukskvinner de 11 andre månedene i året. Pluss resten av desember, når de kjøper julegaver. 
Dropp  "nå-skal-vi-gjøre-koselige-ting-sammen-i-adventtiden-kalenderen". Sett heller av tid til å gjøre disse tingene sammen med ungene dine resten av året.
Ta deg tid til å være med dem på treningen (ikke bare kjøringen til-og-fra), ta deg tid til å lage middag og spis den sammen med dem uten mobiltelefon-blikket mot smarttelefonen på kjøkkenvinduskarmen. 
Gi blaffen i noen av treningsstudiotimene dine, og se heller over leksene sammen med barnet. La dem fortelle deg med egne ord hva de gjør på i KRLE-timene akkurat nå. Spør litt mer, hva, hvem, hvorfor - og hva mener *du*. La dem undre seg - sammen med deg.
 Og: gjør alvor av å lage det fotoalbumet dere har snakket om i årevis. Gjør det gjerne i januar eller februar. Eller en kveld i stedet for noe annet "veldig viktig" som du ellers ville har prioritert. 

Til deg som har laget kalender med ting du har kjøpt: Slapp av, du er sannsynligvis en minst like god mor som de andre flinkisene.

Hva skal du gjøre?

Trodde du at stress kommer av at det er så mye å gjøre på skolen? Eller av at de blir mobbet på instagram.
Neppe. Det er fordi de ser hva du gjør og hvem du er. Og de ser at du er nødt til å ha en egen kalender med ting å gjøre sammen - for at dere skal få tid til å gjøre ting sammen. Slik at du får vist til venninnene dine hvor flink du er og hvor god mor du er.

For du har vel husket å legge ut bilde av "vi-skal-gjøre-koselige-ting-sammen-kalenderen" på Facebook?