Norsk fotball trenger profiler - lokale profiler

Fotballklubbene sliter med synkende publikumsinteresse. De kan skylde litt på seg selv.

fotball-thetravelinspector

(Odd Roar Lange): Molde Fotballklubb ble Norgesmester for juniorlag da de slo Vålerenga i en dramatisk finale på Telenor Arena høsten 2016. Dersom finalen hadde blitt vunnet av Sogndal er det god grunn til å tro at fem-seks av finalistene kunne sett frem mot en fast plass i A-lagets stall.

Det vil neppe skje i Molde. Selv om både Sander Svendsen, Tobias Svendsen og Martin Ove Roseth er listet opp på (den ikke oppdaterte) A-lagsoversikten på den nye hjemmesiden for 2017 

Den lange vegen

Og når Molde FK kjøpte den islandske landslagpspillere 19-åringen Óttar Magnús Karlsson er det er sterkt signal til klubbens egne spillere om at vegen til fast plass blir enda lengre i 2017. For nå skal også spillerstallen reduseres.

I Molde er det ikke vanlig med ekstatisk stemning på tribunene. Til det er romsdalingene for sindige. Og resultatene ble vært for dårligere - i alle fall i 2016. Men, noe som alltid fører til ekstra publikumstilstrømning og -stemning er når lokale spillere får sjansen og selvsagt når de scorer. Lokale talent veier alltid mer på denne vekta enn andre spillere.
Og dette blir ofte undervurdert av trenere som ikke har like langsiktige mål som klubbene. 

En ulempe å komme fra Molde?

Trenerne trenger resultater raskt, mens klubbene kan kjøre inn i sesongen med langlysene på. 
Derfor er det mer enn én grunn til å satse på lokale spillere som trenger tillit, trygghet og sjansen.
Og: lokale talenter - som for lengst har fått prøve seg på aldersbestemte landslag - bør tilbys minst like gode økonomiske vilkår som jevnaldrende og jevngode spillere som blir hentet til klubben.
Det bør være en fordel å være lokal - ingen ulempe.  

Forren tilbake?

En opptur for Moldes stadig mer kresne publikum er at treneren Mark Dempsey er tilbake i Molde. Det betyr at det også er større sjanse for at en spiller som Vegard Forren signerer ny kontrakt med Molde. Forren fikk ikke den kontrakten han ønsket og mente han fortjente. Derfor signerte han ikke avtalen om forlengelse i Molde. 
Men med Dempsey tilbake blir det en ny diskusjonsrunde på kontorene på Aker stadion. Og dersom både Dempsey og agent Jim Solbakken får det som de ønsker kan vegen tilbake til Molde FK-garderoben være kort for Forren - som på sin side ikke har sagt et absolutt nei til en ny blå-hvit sesong.